Checklist: Heeft mijn bedrijf een goede website?

Website
meer

Checklist: Heeft mijn bedrijf een goede website?

Het is niet eenvoudig om een goede website te (laten) bouwen. Een goed ontworpen website zorgt ervoor dat u makkelijker wordt gevonden door uw doelgroep. De website is voor de bezoeker vaak een eerste kennismaking met een organisatie, dus als het ware het visitekaartje. Het is daarom belangrijk dat u bezit over een goed werkende en visueel aantrekkelijke website. Uw organisatie krijgt immers nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.

Wat een goede website is voor uw organisatie hangt af van het doel dat u voor ogen heeft met de website. Uiteraard zijn er wel een aantal basis principes die altijd in orde moeten zijn. Hieronder vindt u de belangrijkste punten waar een goede website aan moet voldoen.

1. Duidelijke doelgroep, propositie & content

De bezoekers van uw website bepalen binnen 8 seconden of zij redenen zien om op de website te blijven, anders zijn ze weg. Allereerst is het dus van belang dat zij direct zien dat de website voor hen bedoeld is en een antwoord geeft op een specifiek probleem. Erken het probleem en biedt een belofte. Wanneer u de aandacht heeft verkregen in de eerste 8 seconden is het belangrijk dat de oplossingen en overige content duidelijk en overzichtelijk zijn. Teksten moeten kort en krachtig zijn en de website moet ingericht zijn voor uw doelgroep. 

Vraag uzelf hierbij altijd het volgende af:

  • Waarom komen bezoekers naar uw website? Wat motiveert hen? Wat willen ze vinden?
  • Hoe ziet de customer journey van de doelgroep eruit? 

 

2. Juiste merkbeleving

Het is belangrijk dat de sfeer van uw website klopt met de sfeer van uw organisatie. Een goede website vergroot de merkbeleving. De inhoud en vormgeving versterken uw merk. Het is daarom erg belangrijk om een unieke website te hebben, want u wilt niet dat de concurrentie met dezelfde template werkt. Alle beelden en kleuren die u gebruikt moeten passen bij het merk. Daarnaast moeten ze sfeervol en van goede kwaliteit zijn.

 

3. Flatdesign

Flatdesign begon als een trend, maar is tegenwoordig eigenlijk een must. Dit houdt in dat het ontwerp van de website gekenmerkt moet worden door eenvoudige vormen, felle kleuren en elegante typografie. Het design moet geen realistische structuren, schaduwen of diepte hebben, oftewel het design mag vrij minimalistisch zijn. Waarom? De simpliciteit straalt rust uit, informatie kan gemakkelijk gevonden worden en Apple en Android apparaten worden hiernaar ontwikkeld.  

4. Bewegend beeld

Bewegende beelden kunnen de conversie een flinke boost geven, doordat ze de volgende voordelen met zich mee brengen:

  • Bezoekers van uw website hoeven minder te lezen door leuke, informatieve filmpjes. Zeker gezien het feit dat bezoekers steeds minder vaak bereid zijn om hele lappen tekst te lezen is dit een toegevoegde waarde op de website.
  • Bewegende beelden trekken de aandacht van bezoekers en creëren triggers, hierdoor klikken bezoekers sneller door.
  • De website wordt visueel aantrekkelijker door bewegende beelden, hierdoor is de kans groter dat bezoekers langer blijven hangen en dieper ingaan op de inhoud. De kans dat de bezoeker actie onderneemt stijgt hiermee.

 

5. Gebruiksvriendelijk & snel

Wanneer gebruikers door uw website heen klikken moeten alle onderdelen snel laden, anders zijn ze zo weer weg. Daarnaast moet er een duidelijke structuur zijn, zodat bezoekers de juiste pagina’s met gemak kunnen vinden. Het kan nooit zo zijn dat bezoekers na het lezen van een pagina nergens heen verwezen worden. Er zullen in website teksten altijd gemiddeld 3 linken geplaatst moeten worden naar andere pagina’s, om de bezoeker te stimuleren om verder te lezen. 

6. Privacy

Het is in deze tijd verstandig om al direct bij de bouw van de nieuwe website volgens de regels van AVG te werken, dit zorgt ervoor dat u niet later weer zaken moet aanpassen.

7. Mobiel responsive

Het lijkt een vrij voor de hand liggend punt, maar toch is het belangrijk om heel goed te testen of uw website op een mobiele telefoon en tablet even goed functioneert als op de computer. Vandaag de dag kunt u het niet meer permitteren om geen mobile response website te hebben.  

8. Vindbaar

Het is natuurlijk erg leuk als uw website een mooi design heeft, maar als niemand deze ziet dan heeft dit nog geen zin. De vindbaarheid van uw website is daarom van groot belang. Zorg ervoor dat uw website geoptimaliseerd is voor de zoekmachines. 

9. Duurzaam

Het is belangrijk dat uw website de snelle technologische veranderingen kan volgen en voor zover mogelijk tijdloos is. 

10. Eenvoudig te beheren

Tot slot is het belangrijk dat de content op uw website eenvoudig te beheren is door uw eigen medewerkers, zodat u niet om het minste en geringste externe webdevelopers hoeft in te schakelen. 

Kunt u alle basisprincipes afvinken? Misschien is dit wel een mooi moment om eens goed te kijken naar jullie website. Past die eigenlijk nog wel bij uw organisatie? En sluit de website aan op jullie doelen? 

Expert

Benieuwd naar het vrijblijvende advies van onze webexperts?